Рішення третейського суду про визнання договору довічного утримання укладеним та визнання права власності на земельну ділянку

 Блог переехал сюда:

http://paperovijkulemet.blogspot.com

ПОСТІЙНО ДІЮЧИЙ ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД ПРИ ТОВАРНІЙ БІРЖІ „УТБ „ГАРАНТ”
юридична адреса:
91055 м. Луганськ, вул. Карла Маркса, 42
тел/факс: 8(0642) 34 45 08
РІШЕННЯ
    26 листопада 2007 № 1\08пв-2007
ПОСТІЙНО ДІЮЧИЙ ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД ПРИ ТОВАРНІЙ БІРЖІ „УТБ „ГАРАНТ” у складі Третейського судді Сліпих В.О., призначеного Ухвалою Голови Третейського суду від 23.11.2007року, відповідно п. 24 Регламенту Постійно діючого Третейського суду при Товарній Біржі „УТБ „Гарант” відповідно до Закону України "Про третейські суди" та Регламенту Третейського суду, розглянув справу № 1/08пв-2007 за позовом ХХХХХХХХХХХХ до відповідачів ХХХХХХХХХХХ та ХХХХХХХХХХХ про визнання договору довічного утримання укладеним та визнання права власності на земельну ділянку.
Справа розглянута Третейським судом у відповідності до третейської угоди про передачу даного спору на розгляд та остаточне вирішення до Постійно діючого третейського суду при Товарній Біржі „УТБ „Гарант” від 22.10.2007 р., укладеної між позивачем та выдповыдачами. Місце третейського розгляду - м. Луганськ, вул. Карла Маркса, 42.
Ведення протоколу засідання Третейського суду не здійснювалось на підставі ст. 44 Закону України "Про третейські суди" в зв'язку з відсутністю угоди між сторонами про ведення протоколу. Відводів складу суду не заявлялося.
У розгляді справи брали участь сторони:
від Позивача – ХХХХХХХХХХХ зареєстрована та проживає за адресою: м. Луганськ, ХХХХХХХХХХ паспорт: ЕК ХХХХХХХХ, виданий Жовтневим РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області ХХХХХХХХ року, ід. код ХХХХХХХХХХ.
від Відповідачів - ХХХХХХХХХХХ зареєстрована та проживає за адресою: м. Луганськ, ХХХХХХХХХХ паспорт: ЕК ХХХХХХХХ, виданий Жовтневим РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області ХХХХХХХХ року, ід. код ХХХХХХХХХХ.
Оберемченко ХХХХХХХХХХХ зареєстрована та проживає за адресою: м. Луганськ, ХХХХХХХХХХ паспорт: ЕК ХХХХХХХХ, виданий Жовтневим РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області ХХХХХХХХ року, ід. код ХХХХХХХХХХ.
На підставі третейської угоди, укладеної між сторонами спору та матеріалів справи, керуючись ч. 2 ст. 1, ст. ст. 5, 6 Закону України "Про третейські суди" та ст. 19 Регламенту Постійно діючого третейського суду при Товарній Біржі „УТБ „Гарант”, Ухвалою Голови Третейського суду встановлено наявність омпетенції для розгляду даного спору. Обсяг повноважень Третейського суду розглядати даний спір відповідає укладеній між сторонами третейській угоді.
Повноваження сторін встановлені на підставі наданих для огляду паспортів, копії яких містяться в матеріалах справи.
Ухвалою від 23.11.2007 року розгляд справи було призначено на 26 листопада 2007 року.
Позивачем сплачено третейський збір повністю відповідно до положення Про збори та витрати Третейського суду.
Обставини справи:
Позивачем заявлено вимогу визнання договору довічного утримання від 20.01.2006 року укладеного між ХХХХХХХХХХХ та ХХХХХХХХХХХХ та визнання права власності на земельну ділянку № 751 пл. 2,67 га, розташовану у м. Луганську за кадастровим номером ХХХХХХХХХХХХХХ.
В обґрунтування позовних вимог Позивачка посилається на те, що 20.01.2006 року вона уклала із ХХХХХХХХХХХХ договір довічного утримання, згідно якого ХХХХХХХХХХ за те, що ХХХХХХХХ наглядатиме за ним, передасть належну йому земельну ділянку № 751 пл. 2,67 га, розташовану у м. Луганську за кадастровим номером ХХХХХХХХХХХХХ їй у власність, як плату за його фактичне утримання. 13 вересня 2007 року ХХХХХХХХХХХ помер, і вони не встигли оформити їх взаємовідносини в установленому законом порядку. Просить суд визнати такий договір дійсним укладеним та визнати за нею право власності на земельну ділянку № 751 пл. 2,67 га, розташовану у м. Луганську за кадастровим номером ХХХХХХХХХХХ.
Відповідачка ХХХХХХХХ. позов визнала у повному обсязі, не заперечує проти його задоволення, про що надала в суду письмовий відзив у судовому засіданні.
Відповідачка ХХХХХХХХХХ позов визнала у повному обсязі, не заперечує проти його задоволення, про що надала суду письмовий відзив у судовому засіданні. Крім того, подала суду заяву, в якій пояснила, що дійсно була присутньою при укладенні договору довічного утримання між Оберемченко А.І. та Куліш Н.А.
Заслухавши пояснення сторін, всебічно та повно дослідивши матеріали справи, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись чинним законодавством України, Третейський суд,
встановив:
Як видно з договору довічного утримання від 20.01.2006 року, позивачка ХХХХХХХХХ з однієї сторони, і ії рідний батько ХХХХХХХХХХ з другої сторони, який помер 13 вересня 2007 року, уклали договір, згідно з яким позивачка зобов'язується надавати ХХХХХХХХХХХХ пожиттєве забезпечення, їжу, догляд, медичні препарати, допомогу в ведені домашнього господарства , а також брати участь в необхідній допомозі, ХХХХХХХХХ передає у власність позивачці своє майно у вигляді земельну ділянку № 751 пл. 2,67 га, розташовану у м. Луганську за кадастровим номером ХХХХХХХХХХХХХ. Договір довічного утримання укладався в присутності свідків ХХХХХХХХХХХХ, матері позивачки і відповідачки, та ХХХХХХХХХХ, які надали до суду письмові заяви у яких підтвердили, про їх присутність при підписанні договору довічного утримання 20.01.2006 року і про те, що запропонував укласти даний договір ХХХХХХХХХ, який хотів, щоб ХХХХХХХХХХ., проживала з ним разом за однією адресою доглядала за ним і щоб майно належало після його смерті саме їй. Земельна ділянка № 751 пл. 2,67 га, розташована у м. Луганську по кадастровому номеру 44 ХХХХХХХХХХ, належала ХХХХХХХХХХХ на праві особистої приватної власності, на підставі державного акту про право власності на земельну ділянку серії ЛГ № 152354, виданого Луганським міським управлінням земельних ресурсів 30.09.2004 року. Нотаріально договір довічного утримання не був посвідчений з тих причин, що ХХХХХХХХХХХ помер раптово, що підтверджується свідоцтвом про смерть, яке видане Жовтневим відділом реєстрації актів цивільного стану Луганського міського управління юстиції, а ще з тих причин, що в силу своєї юридичної недосвідченості вчасно не звернулися до нотаріальної контори для належного оформлення договору довічного утримання. Спадкоємцями першої черги за законом на майно, вказане у позовній заяві є дружина померлого _ХХХХХХХХХХХХХХ дочка ХХХХХХХХХ та дочка ХХХХХХХХХ. На спадкове майно відповідачі не претендують, про що в матеріалах справи є відгуки та заяви сторін. Позивачка фактично прийняла майно по договору довічного утримання і користується ним.
Позивачка постійно мешкає за адресою: місто Луганськ, вул.. ХХХХХХХХХХ де раніше проживав ХХХХХХХХХ який помер 30.09.2007 року, доглядала за ним при житті, після смерті поховала його за власний рахунок.
З урахуванням наведеного, керуючись ст.ст.325,328,334, 744-745 ЦК України, ст..ст.10-11, 15, 58-60, 130, 174, 208-209, 212-215, 224-225 ЦПК України, ст. ст.1, 5, 12, 17, 27, 28, 33 Закону України „Про третейські суди", ст. ст. 1, 32, 44, 46, 48 Регламенту постійно діючого третейського суду при Товарній Біржі „УТБ „Гарант”, третейською угодою від 22. 10.2007 року, Третейський суд,
ВИРІШИВ:
  1. Позов задовольнити повністю.
  2. Визнати дійсним договір довічного утримання від 20.01.2006 року, укладений між ХХХХХХХХХХХ та ХХХХХХХХХХХХ, померлим 13.09.2007 року
  3. ХХХХХХХХХХ право власності на земельну ділянку № 751 пл. 2,67 га, розташовану у м. Луганську по кадастровому номеру ХХХХХХХХХХХ, по договору довічного утримання від 20.01.2006 року.

Рішення Третейського суду вступає в силу з моменту його оголошення, згідно ст. 51 Закону України "Про третейські суди" є остаточним і оскарженню не підлягає, крім випадків передбачених Законом України "Про третейські суди". Заяву про скасування рішення Третейського суду може бути подана Сторонами в компетентний суд, на території якого прийнято це рішення, у термін, що не перевищує трьох місяців із дня одержання.
Суддя ПОСТІЙНО ДІЮЧОГО
ТРЕТЕЙСЬКОГО СУДУ ПРИ
ТОВАРНІЙ БІРЖІ
„УТБ „ГАРАНТ” Сліпих Вікторія Олегівна
Президент ТОВАРНОЇ БІРЖІ
„УТБ „ГАРАНТ” Пономарьов Сергій Вікторович